Τζιά: Tο διαμάντι των κοντινών προορισμών

Ανεξερεύνητη από τους πολλούς και λατρεμένη για τους πιστούς της επισκέπτες, η Κέα – Τζιά αποτελεί ένα ακατέργαστο στολίδι για τις Κυκλάδες.

Μία ώρα και μερικά λεπτά. Τόσος είναι ο χρόνος που θα περάσει κάποιος επίδοξος επισκέπτης του νησιού στο καράβι που θα πάρει από το Λαύριο για ένα εκ των βορειοτέρων νησιών των Κυκλάδων. Η Τζια είναι ο παρεξηγημένος κοντινός προορισμός που αρνείται να δείξει τα κάλλη του σε εκείνους που την επισκέπτονται για 1-2 βράδια στους πλέον διαδεδομένους προορισμούς της αλλά παραδίδεται άνευ όρων σε εκείνους που θα αφιερώσουν χρόνο και χιλιόμετρα για να την ταξιδέψουν.

Αυθεντικά Κυκλαδίτικο νησί με το ξηρό τοπίο να κυριαρχεί, την όμορφη αρχιτεκτονική στα σπίτια να κερδίζει τον επισκέπτη ακόμα και από τις πρώτες εικόνες στο λιμάνι αλλά και την Ιουλίδα, τη χώρα του νησιού να δεσπόζει σκαρφαλωμένη στον βράχο, κερδίζοντας σίγουρα μια θέση ανάμεσα στις 5 πιο όμορφες χώρες αυτού του συμπλέγματος νησιών.

Τι είναι λοιπόν εκείνο που λείπει από την Τζια για να κερδίσει τη φήμη μιας διαδεδομένης Κυκλάδας; Η Τζια είναι συνήθως μία σύντομη στάση για τα σκάφη και τα ιστιοπλοϊκά. Είναι ένα εύκολο τριήμερο για τη νεολαία που δεν οδηγεί. Είναι ένας βιαστικός προορισμός των ζευγαριών που θα αναλωθούν στις γνώριμες παραλίες και βόλτες του νησιού.

Είναι όμως παράλληλα και ο τόπος στον οποίο τόσοι και τόσοι συμπολίτες μας αποφάσισαν να οικοδομήσουν το μέλλον τους με όμορφες εξοχικές κατοικίες και επενδύσεις σε ένα νησί που έχει πραγματικά προσεγμένη δόμηση αλλά και ένα λαμπρό τουριστικό μέλλον.

Οι πανέμορφες αλλά δυσπρόσιτες παραλίες με τα καταγάλανα νερά, το υπέροχο φαγητό, οι ονειρεμένες βόλτες αλλά και τα αρχαία μονοπάτια που μπορεί κάποιος να περπατήσει στα ορεινά, είναι μόνο λίγοι από τους λόγους να αγαπήσει κάποιος βαθιά αυτό το νησί.

Ιδανική για οικογένειες που ψάχνουν ήσυχες διακοπές σε οργανωμένες παραλίες, για ζευγάρια που ανυπομονούν να μείνουν μόνα σε μαγικές παραλίες αλλά και για τις παρέες που θέλουν να συνδυάσουν τις βουτιές τους σε δροσερά νερά με καλό τοπικό φαγητό και βραδινή διασκέδαση, η Τζιά μοιάζει να είναι μία υπέροχη επιλογή για το φετινό και κάθε καλοκαίρι.

Οι βουτιές στα γαλανά νερά
Οι οργανωμένες παραλίες του νησιού είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού αλλά αρκετές για κάθε ανάγκη. Το Γυαλισκάρι είναι από τις πλέον γνωστές παραλίες του νησιού λόγω της εγγύτητας στο λιμάνι και μία ωραία επιλογή για τους επισκέπτες του τριημέρου. Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται ο Οτζιάς, ένας οικογενειακός κόλπος με ήρεμα νερά και μεγάλη έκταση στην παραλία. Συνεχίζοντας το δρόμο προς τα Βορειοανατολικά, θα συναντήσει ο επισκέπτης το Σπαθί, την μεγαλύτερη σε έκταση παραλία του νησιού, με το βλέμμα στην Ανατολή και ήρεμα νερά χάρη στον προστατευμένο κόλπο.

Στα νότια του νησιού συναντάμε τις Πίσσες, την γνωστή παραλία του κάμπινγκ και λίγο νοτιότερα τις δύο οργανωμένες παραλίες του Κούνδουρου, αγαπημένου παραθεριστικού σημείου για πολλές οικογένειες που επέλεξαν να χτίσουν εκεί τα εξοχικά τους. Στα Δυτικά του νησιού βρίσκονται τα φημισμένα Ξύλα, μία ημι-οργανωμένη παραλία με μαγικά νερά και instagramική ιδιαιτερότητα.

Από εκεί και πέρα όμως η Τζια είναι γεμάτη μικρούς κολπίσκους και παραλίες έτοιμες να τις εξερευνήσεις. Ναι, η βόλτα με ένα σκάφος ή ένα ιστιοπλοϊκό είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να τριγυρίσεις την Τζια αλλά και με ένα κανονικό αυτοκίνητο μπορείς να προσεγγίσεις μερικές παραλίες διαμάντια.

Πολύ κοντά στον πολυσύχναστο κόλπο του Βουρκαρίου, βρίσκονται οι Τρεις Αμμουδιές, τρεις πολύ μικρές αμμουδερές παραλίες για απομόνωση. Στα δυτικά του νησιού υπάρχει το πανέμορφο Καλαμίτσι, ο μικρός αλλά θαυματουργός Καλόγιρος αλλά και ο πιο διαδεδομένος αλλά όχι τόσο εύκολος να προσεγγιστεί Βρόσκοπος.

Προχωρώντας προς τα νότια μπορεί κάποιος να αγαπήσει την ηρεμία που θα βρει στο Καμπί και το Λιπαρό, ενώ από την άλλη μεριά του νησιού, την ανατολική, θα δυσκολευτείς αλλά θα ενθουσιαστείς με την Ψιλή Άμμο, την Συκαμιά, το Ψαθί, τον Όρκο και τον Τηλέγραφο. Οι περισσότερες από αυτές τις παραλίες προσεγγίζονται με υπομονή και μέσω χωματόδρομου.

Πηγή: https://travelgreece.news247.gr/